Leżąca nad morzem Jawajskim Dżakarta to prawdziwy raj dla miłośników ryb i owoców morza. Można tu dostać świeże produkty w śmiesznych cenach.
Ostatnio odwiedziłem miejsce, które nazywa się "pasar ikan kramat jati". Jest to ogromny bazar rybny w Dżakarcie, otwarty jest codziennie przez całą noc, sprzedaż rusza po zachodzie słońca i trwa do świtu aż do wyczerpania zapasów. Zaopatruje się tu wiele Dżakarckich restauracji i barów, wokół tego miejsca działa kilka restauracji do których można przyjść z własną, świeżo kupioną rybą, a oni ją nam przyrządzą.
Ceny ryb zaczynają się od 25 tysięcy rupi za kilogram (6.30 zł), za niemrożone krewetki trzeba zapłacić 35 tysięcy rupi (8.80 zł/kg), kalmary to koszt 70 tysięcy (17.70 zł/kg). Były też ośmiorniczki, kraby, homary, węgorze, małże i cała masa innych rzeczy których nawet nie umiem nazwać. Po wybraniu ryby można poprosić jej o wypatroszenie i pocięcie, to nic nie kosztuje.
Uprzedzając pytania - mimo tych wszystkich ryb miejsce to wbrew pozorom nie śmierdzi tam aż tak bardzo jak można by się spodziewać, myślałem że będzie gorzej.
Ostatnio odwiedziłem miejsce, które nazywa się "pasar ikan kramat jati". Jest to ogromny bazar rybny w Dżakarcie, otwarty jest codziennie przez całą noc, sprzedaż rusza po zachodzie słońca i trwa do świtu aż do wyczerpania zapasów. Zaopatruje się tu wiele Dżakarckich restauracji i barów, wokół tego miejsca działa kilka restauracji do których można przyjść z własną, świeżo kupioną rybą, a oni ją nam przyrządzą.
Ceny ryb zaczynają się od 25 tysięcy rupi za kilogram (6.30 zł), za niemrożone krewetki trzeba zapłacić 35 tysięcy rupi (8.80 zł/kg), kalmary to koszt 70 tysięcy (17.70 zł/kg). Były też ośmiorniczki, kraby, homary, węgorze, małże i cała masa innych rzeczy których nawet nie umiem nazwać. Po wybraniu ryby można poprosić jej o wypatroszenie i pocięcie, to nic nie kosztuje.
Uprzedzając pytania - mimo tych wszystkich ryb miejsce to wbrew pozorom nie śmierdzi tam aż tak bardzo jak można by się spodziewać, myślałem że będzie gorzej.
Comments
Post a Comment